KUNGSKOBRA

Kungskobra
Namn: Kungskobra (Ophiophagus hannah), Kings cobra.
Storlek: Kungskobran är den största giftormen och kan mäta ända upp till sex meter.
Utbredning: Förekommer i Sydostasien från Indien till Filipinerna.
Föda: Favoritfödan är andra ormar, men även fåglar, möss, och råttor. 
Gifttyp: Nervgift (Neurotoxiner)
Dödlighet: Mycket hög. Kobror överlag dödar omkring 10 - 15.000 människor per år.
Läs mer
Fakta
Egenskaper:
En av de allra ståtligaste ormarna i världen. Kan bli upptill 6 m lång, och ha en imponerande omkrets på 12 cm. Kobror har ett smalt huvud till skillnad mot många andra giftormarna som har breda bakhuvuden. Kobror är inte särskilt rädda av sig och de drar sig gärna till människor, eftersom där det finns människor, finns sopor och så även råttor. Speciellt i de stora städernas slumområden är de vanliga. De bosätter sig oftast nära vattendrag och de påträffas i skogar och plantager upp till 2.000 meters höjd.

Känner sig kobran hotad reser den en tredjedel av kroppen och spänner ut halsen, resten är ihopringlad på marken. Den gråbeige kungskobran är den största giftormen och kan mäta ända upp till sex meter. Till skillnad från andra kobror kan kungskobran förflytta sig i upprätt, hotande läge.

Kungskobran lever nästan uteslutande av andra ormar, dess vetenskapliga namn "Ophiophagus hannah" betyder just "Ormätare".
Giftighet:
Kungskobran är vanligtvis skygg och väljer i första hand att fly från sin angripare. Dock kan honorna vara väldigt aggressiva om en inkräktare kommer för nära deras bo. Även fast Kungskobrans gift inte är lika stark som många andra kobrors, är den minst lika farlig. Det beror på den stora mängden gift som spruttas in vid ett bett. Ett bett från kungskobran kan orsaka: Brännande smärta, svullnad, sluddrande tal, förvirring, paralysering av musklerna, slöhet, och andnöd.
En intressant notis:
Kungs kobran är den enda ormen som bygger bo. Där lägger honan äggen och försvarar sedan boet tills alla äggen har kläckts

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0