VITHAJ

Hajen är en av 3 olika broskfiskar, med många olika arter. Över 450 olika arter är för nuvarande kända. Hajar har länge orsakat rädsla bland människor, då de ses som människoätare. Detta stämmer inte alls, då hajattacker är väldigt ovanliga.

Fakta om HajVithajen är den hajart som attackerar människor oftast, men det har sin logiska förklaring. Vithajen håller nämligen ofta till runt de ställen människor badar, men struntar oftast i dom. En känd hajexpert har sagt ”Med tanke på det stora antalet människor som badar i havet varje dag och det låga antalet attacker så bör frågan vara: Varför attackerar hajar människor så sällan?”.

Hajens kropp

Hajens kropp skiljer sig från andra fiskar. Hajens skelett är helt uppbyggt av brosk, inklusive tänderna som sitter förankrade i broskvävnaden. De drag som känns igen oftast på en haj är dess stora sjärtfena och en eller två ryggfenor. Alla har nog sett filmer på hajar där man ser ryggfenorna klyva vattnet. En skräckinjagande syn.

Storkleken på hajar varierar kraftigt beroende på vilken art det är. De två minsta hajarterna är dvärglanternhajen och dvärgpigghajen som båda blir runt 15-17 cm långa. Den största hajarten är valhaj som oftast blir mellan 6-10 meter. Det ryktas dock om valhajar som blivit upp till 18-20 meter långa.

Hajens lätta skeletett och kroppsform gör att den lätt förflyttar sig i vattnet. De flesta hajar simmar runt med en hastighet på runt 8km/h och har en topphastighet på cirka 20km/h. Den snabbaste hajen är Makohajen som ryktas kunna simma i upp till 70km/h vilket även gör den till en av den snabbaste fisken i världen.

Vithajen

Vithajen är kanske den kändaste och mest fruktade hajarten. Vithajen blir upp till 5 meter långa och är den största rovfisken som fortfarande lever. Vithajen främsta föda består av fisk och marina däggdjur.

Vithajen kan genom något som kallas regionalt heteroterm delvis ändra sin kroppstemperatur, vilket gör att den kan simma effektivt i både kallt och varmt vatten. Den föredrar dock svalare tropiska vatten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0