LEJON

Lejonet har länge kallats djurens konung på grund av att den knappt har några fiender. Visst kan en elefant döda ett lejon, så varför är det då lejonet som kallas djurens konung?

Anledningen är antagligen att de står på toppen av näringskedjan. Inget annat djur ger sig på ett lejon frivilligt, för i de allra flesta fallen skulle lejonet sluta som segrare.

Med hjälp av sin strategi, samarbete, uthållighet och styrka kan en lejonflock fälla i stort sett vilket byte som helst. Även om en flock lejon kan fälla en elefant föredrar lejonen enklare byten som gnuer och zebror.

JaktenFakta om Lejon

Lejon jagar oftast i flock och nästan bara honorna som deltar i jakten. Honorna smyger sakta fram mot bytet från alla håll och när de är tillräckligt nära spurtar de fram i cirka 60km/h och fäller bytet. Om det är ett mindre byte som en hare eller kanin räcker det med ett slag från tassen för att döda djuret. Större byten som Gnuar och Zebror dödas oftast genom ett bett i halsen som kväver bytet.

När bytet är fällt kommer hannarna som alltid får äta först. Därefter äter honorna och sist lejonungarna.

Kännetecken

Det behövs nog ingen närmare beskrivning på hur ett lejon ser ut. Om man frågar någon vad som kännetecknar ett lejon får man nästan uteslutande svaret ”manen”. Hannarnas man har länge varit en symbol som man sammankopplar med lejon. Man har till och med hittat grottmålningar med vad som ser ut som ett lejon med stor man som har fällt ett byte.

Vad många inte vet är att manen kan tala om hur ett lejons hälsa är. Ju tjockare och mörkare manen är, desto friskare lejon.

Lejonet är hotat

Lejonet var förr i tiden ett av de mest utbredda landlevande däggdjuret i hela världen. Den fanns i stort sett överallt. Tyvärr stämmer detta inte idag. Lejonet är hotat på grund av många olika faktorer, där den största är människan.

Människan har länge tagit över mer och mer av lejonets territorium och det har lett till att lejonet finns på färre och färre platser. Människan har också jagat lejonet då det är farligt för människan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0