BRUNBJÖRN

Fakta
Utbredning: 
norra delarna av Nordamerika, Asien, Skandinavien, Ryssland samt vissa bergstrakter av södra Europa
Kroppslängd: 
1,5-3 meter från nos till svans
Mankhöjd: 
ca 1,5 meter
Vikt: 
100-300 kg (hane), 60-200 kg (hona)
Livslängd: 
20-30 år
Föda: 
växter, frukter, bär, insekter, byten och kadaver

Kännetecken

Brunbjörnens päls kan variera från ljust grågul till nästan svart. Längden på pälsen har precis som färgen stor variation, det finns både brunbjörnar med kort eller långhårig päls. Många unga björnar har en tydlig ljus krage runt halsen. Fotavtrycket från björnen visar tydligt alla fem klorna på varje fot där de bakre avtrycken har markanta hälavtryck, precis som människan. Av de europeiska djurarterna är det ingen som går så bredbent som björnen. Björnarna ser ganska klumpiga och tunga ut, men de är snabba och kan ofta springa med en hastighet av 50 km/h. Brunbjörnens revir är vanligtvis stora, för en hona kan det sträcka sig mellan ett 10-tal km2 upp till omkring 200 km2. För björnhanen kan reviren vara så stora som 2 000 km2.

Föda – ett växtätande rovdjur

Björnen räknas som rovdjur även om dess föda till större delen består av vegetabilier. Under våren äter björnen mycket rötter, nyvuxet gräs, örter och myror för att senare under sommaren övergå mer till "gröna växter" av olika slag. Inför vintern behöver björnen äta upp sig och har då en kost som till stor del består av bär. Inslag av animalisk föda finns under hela den vakna tiden på året. Även större djur som ren och älg kan ingå i björnens meny. Vanliga spår efter björnar är uppvälta stenar samt bit- och klösmärken på vegetationen. Spillningen, ofta lätt identifierbar om vad björnen ätit då maten bearbetas dåligt genom björnens tarmkanal. I sin jakt på myror gräver björnen gärna ut myrstackar, vanligtvis uppifrån där rester av stacken kan vara spridda metervis åt sidorna. Större björndödade byten visar ofta spår av våldsamma slag, bytet kan vara delvis flått och övertäckt med till exempel mossa. Kring kadavret brukar det ofta finnas mycket spillning för att markera för andra djur att bytet är upptaget.

Under vintern går björnen i ide

Mellan oktober/november till april ligger björnen i ide. Då äter eller dricker den ingenting och många kroppsfunktioner är starkt nedsatta. Både matsmältning och urinproduktion upphör helt. Hjärtfrekvens sjunker från normala 40 slag/minut till cirka 10 slag/minut samt kroppstemperaturen sjunker från 38° C till ungefär 33-34° C.

Fortplanting och parning – blinda och hårlösa ungar

Ungarna som vid födseln både är blinda och hårlösa föds i mitten av vintern – från slutet av december till februari – samtidigt som honan ligger i ide. Dräktigheten varar i ungefär 8-10 veckor och ungarna är små som råttor med en vikt på 250-650 g vid födseln, bara en hundradel av sin mors vikt. En vanlig kull för brunbjörnen består vanligtvis av två björnungar som inte lämnar idet förrän tre fyra månader efter födseln. Ungarna stannar hos mamman i tre år innan de beger sig iväg på egen hand.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0